Dette visste du nok ikke om Setskog

Setskog i Aurskog-Høland er den største kommunen i Akershus fylke, og den eneste norske kommunen som grenser mot to fylker og et annet land. Når vi kommer til innbyggertall blir det straks litt roligere – per 1. januar 2017 mente SSB at det var 16.162 som bodde fast i kommunen.

Det er alltid artig å sammenligne størrelser. Aurskog-Høland er på 961.66 km2 – og antallet innbyggere har vi allerede vært inne på. Oslos minste bydel, Grorud, er på 8,2 km2 – men innbyggerantallet (2016) var nesten dobbelt så stort som dagens Aurskog-Høland med 27.339. Hva forteller så det oss? Først og fremst at det er mer plass på landet enn i byen.

Historien er ofte styrt av beliggenhet og topografi

Når man da ligger med grense både til Hedmark, Østfold og Sverige, har høyeste punkt på 393 moh og laveste på 118,5 moh, ser vi at kommunen er forholdvis flat – ikke preget av de høyeste fjelltoppene. Så er det da også jordbruk, skogbruk og lokal plastindustri – Pioner plastbåter – som er de viktigste næringsveiene. Spesielt skogbruket har tradisjonelt sett vært viktig, noe bl.a. Soot-kanalen i Setskog (se omtale nedenfor) bærer bud om.

Beliggenheten har også ført til at kommunen har vært ”hjemsøkt” av svenskene opp gjennom; du skal ikke reise langt før du kommer over et forsvarsanlegg eller en bautastein, reist etter et slag. I tillegg er Urskog Fort, bygd 1901 – 1903, et minne som var svært aktuelt i 1905, da broderfolkene var svært nær et væpnet oppgjør etter nordmennenes brudd med unionen.

Beliggenhet og topografi er helt klart hovedgrunnen bak den kanskje største severdigheten i Aurskog-Høland, nærmere bestemt i Setskog: Soot-kanalen. Soot-kanalen ble bygget av 600 mann i 1847 til 1849, og skulle være et alternativ for å slippe å fløte gjennom Sverige. Kanalen er en motstrøms fraktløsning for tømmer fra Eidskog til Høland, fra Mangenvassdraget og til Haldenvassdraget. De 16 slusene var i virksomhet helt til 1932, med toppår i 1920, da 222.768 stokker ble ført gjennom kanalen. Hvert år arrangeres en 15 kilometer lang turmarsj langs Soot-kanalen. I 2017 gikk denne for 28. gang!

Setskog for sport og fritid – mest det siste…

Er du rask og rørig, har Aurskog-Høland flere aktiviteter å by på. Turmarsjen langs Soot-kanalen er allerede nevnt. Setten Hyttepark er hovedsponsor for Padlefestivalen og Skøytefestivalen som arrangeres av Setskog IF. Vi er også sponsor for sykkelløpet Elgerittet, som har distanser for alle i storfamilien og er seedingsritt for det om mulig enda mer kjente Grenserittet. Nevnes bør også Krepserittet, som arrangeres i juni – dette består både av terrengritt, landeveisritt og familieritt.

Når isen er sikker, er det flott å ta skøytene fatt på innsjøene i området – mange av dem henger jo sammen og danner sammenhengende ”løyper” på mange kilometer. Tar du med isbor og pilkestikke på turen, er det slett ikke umulig at du har med deg middagen hjem i sekken!

Liker du fart og spenning, kan vi nevne Aurskog-Høland Rally, som arrangeres hver sommer – det er en del av Rally-NM, noe som garanterer deltagelse fra de beste innen Norges-eliten.

Ellers er det ikke å legge skjul på at jaktmulighetene i Setten- og Setskogområdet er formidable – alt fra Skogens Konge til rådyr, småvilt og storfugl gjemmer seg i de store skogene i området. Lurer du på når du kan jakte på hva, finner du det ved å klikke her.